منطقه عملیات
منطقه عملیاتی، دربرگیرندة غرب هورالهویزه، از شمال به پاسگاه ترابه و از جنوب به روستای القرنه و کانال سوئیب منتهی می شد. این منطقه از دو نوع طبیعت متفاوت هور و خشکی برخوردار بود. قسمت خشکی با عرض حدود ٢ کیلومتر و طول حدود ٩ کیلومتر، از العزیر تا الحاله را در بر میگرفت و بین دو هور بزرگ هورالهویزه در شرق و هورالحمار در غرب احاطه شده بود. رودخانه دجله نیز این منطقه (قسمت خشکی) را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم کرده بود و جاده راهبردی بصره ـ العماره در غرب رودخانه دجله مهم ترین هدف نظامی این منطقه محسوب می شد.
طرح کلی عملیات
منطقه مدّنظر به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم و منطقه شمالی به قرارگاه نجف و منطقه جنوبی به قرارگاه کربلا واگذار شد. قرارگاه نجف، مأموریت اجرای عملیات از شمال البیضه تا امتداد آبراه جمل را برعهده گرفت و قرارگاه کربلا هم مأموریت یافت از مقابل آبراه جمل و روستای نخبره تا منطقه القرنه وارد عمل شود. قرارگاه نوح نیز مأموریت تصرف پد الهویدی، گسترش عملیات در این محور به طرف پل زردان، شکافتن کانال سوئیب و هدایت آب بهسمت بصره را عهدهدار بود.
شرح کلی
عملیات ساعت ۲۳ روز ۲۰ اسفند ۱۳۶۳ با رمز مبارك "یافاطمهالزهرا(س)" آغاز شد و در همان ساعات اولیه، همه خطوط و استحکامات دشمن به سرعت در هم کوبیده شد. نیروهای تحت امر قرارگاه کربلا پس از عبور از خطوط عراقی ها به سمت دجله حرکت و پل جویبر را منهدم کردند. نیروهای تحت امر قرارگاه نجف نیز با نیروهای مستقر در کمین هایدشمن درگیر و سپس به پاك سازی آنجا مشغول شدند. نیروهای قرارگاه نوح هم خط اول دشمن را شکستند و پیشروی را آغاز کردند. نبرد شش شبانه روز ادامه داشت. شب دوم، نیروهای تحت امر قرارگاه کربلا موفق به عبور از دجله شدند. روز سوم عملیات، براثر بمباران هوایی دشمن، تعدادی از واحدهای قرارگاه نجف در وضع نامناسبی قرار گرفتند و در شب و روز چهارم عملیات، نیروهای آن ناچار به عقب نشینی شدند. این در حالی بود که نیروهای یکی از واحدهای قرارگاه کربلا همچنان موفق به ادامه تک بودند. شب پنجم، نیروهای قرارگاه کربلا با تک به آن سوی دجله، دشمن را منهدم کردند اما روز پنجم مجبور شدند به غیر از منطقه مشهور به کیسه ای، غرب دجله را تخلیه کنند. روز ششم، با ادامه پاتک های سنگین دشمن، نیروهای خودی به منطقه ای عقب نشینی کردند که بتوانند موقعیت خود را در آن تثبیت کنند.